sâmbătă, 23 iunie 2012

De ce nu ne mandrim cu Romania...

Pentru ca cel mai bine vandut ziar din tara este un tabloid (Click! sau Libertatea sau Can Can - nu stiu care, pentru mine toate sunt la fel), pentru ca romanului ii place sa vada ca si altii o duc rau, nu de ce o duce el rau.

Pentru ca Revelionul nu se poate face fara sa ai musai cativa manelisti celebri! Ce s-a intamplat cu genul de Revelion de alta data?!

Pentru ca BAC-ul il mai iau doar 30% din liceeni si nu mai este o rusine sa il pici. O sa avem o tara plina de coafeze, vanzatori si zidari. Vai de mine si de pensia mea, cand mi-o veni timpul, ca n-are cine sa plateasca taxe la stat cu astia!

Pentru ca facultatea a devenit ceva banal. Nu spun sa va uitati in Vest, la cum este privita o facultate acolo, ci uitati-va pe langa voi si vedeti cine a facut o facultate. Analfabeti si personaje care cu greu ar trece un test de table inmultirii se falesc cu diplome, desi nu au trecut decat de doua ori pe la facultate. Stiti care sunt cele doua dati...

Pentru ca s-a pierdut respectul in functiile statului. Ii avem pe Iliescu (aka Bunicuta), Constantinescu (aka Tapu', Tapanache, etc.) si Basescu (aka Base, Chioru', Intaiul marinar, etc.). S-a pierdut respectul pentru functie (in primul rand toti 3 de sus ar trebui sa fie adresati cu Dn. Presedinte, cu P mare, pentru au fost, respectiv este Presedinte al tarii) pentru ca, la fel ca motivul tabloidului, romanului ii place sa aduca orice persoana importanta la nivelul lui, sa il calce in picioare, sa-i traga un scuipat si sa-i rada in fata "Nu esti tu mai bun decat mine!", indiferent daca persoana respectiva il depaseste sau nu intelectual. Atitudinea asta s-a raspandit catre toti demnitarii si inaltii functionari. Pierderea "domnului" sau "doamnei" din adresare denota nivelul incredibil la care am ajuns...

Pentru ca pur si simplu clasa politica nu ne mai reprezinta. Ca si inainte de Revolutia franceza, parlamentarii fac legi pentru ei, sa le fie lor bine, in primul rand. De noi si-aduc aminte o data la 4 ani, vreo luna-doua, dupa care isi bat joc de noi prin modul in care sfideaza bunul simt si, mai ales, legea.

Pentru ca ne e frica de tigani. Da, ne e frica, pentru ca ei sunt uniti si pentru ca ei sunt brute si oricat am vrea sa ii schimbam, nu reusim decat sa cedam tentatiei si sa ne tiganizam. Asa ca ii evitam si privim in alta parte cand un tigan talhareste un roman. Suntem un popor de lasi...

Pentru ca plecam privirea cand spunem ca suntem romani, atunci cand suntem in strainatate. O spunem soptit sau cu juma' de gura, pentru ca, in sinea noastra, ne e rusine. Ne e rusine ca lumea ne stie mai mult ca pe un popor de hoti, cersetori si curve, decat ca pe orice altceva.

Pentru ca sportul e la pamant. Suntem ultima tara din UE la capitolul sport. Si ne mai miram ca la toate sporturile performantele scad de la an la an?! Pai cand sportul natonal devine Counter Strike, nu e de mirare ca generatia urmatoare are constitutia fizica a unui somalez.

Pentru ca non-valorile fac legea. Pentru ca apar noi vedete in fiecare zi, cu fiecare scandal, mai mult sau mai putin sexual. Pentru ca atunci cand apare un slip, apare si o vedeta.

Pentru ca cei mici viseaza sa devina Mutu sau Bianca Dragusanu. Pentru ca generatia urmatoare vrea doar bani de-a gata, fara munca: fotbalisti si modele.

Pentru ca profesorii trebuie sa asculte de elevi. Pentru ca teribilismul inseamna notorietate si asta inseamna mult mai mult decat acumularea de cunostinte. Pentru ca esti mai cool daca chiulesti si iti bati joc de profa decat looserii care stau la ore si mai si invata.

Pentru ca nu s-au construit dupa Revolutie atatea spitale si scoli la un loc, pe cat s-au construit biserici. Brusc, tara asta a devenit o tara fundamentalist crestina sau e ceva in neregula aici...?!

Pentru ca, in vreme de criza, se construieste cea mai mare catedrala, din bani publici, in cea mai mare parte. Pentru ca romanii ar prefera sa manance si sa se imbrace decat sa se roage.

Pentru ca ne urmeaza o generatie de ratati. Pentru ca noua generatie, crescuta fara durerile de inainte si de scurt timp dupa Revolutie, nu mai pun accent pe valorile morale, ci pe bani, iar eroii locali devin marii baroni locali.

Pentru ca nu e fraier cel care fura, ci cel care e prins. Pentru ca nu ni se mai pare nimic anormal ca se fura, de la primul pana la ultimul om si ne minunam de cat de prost a fost ala care a fost prins.

Pentru ca suntem poporul cel mai specializat la a copia la examene. De orice fel, de orice nivel.

Pentru ca relatiile si 'prietenii' sunt mult mai importanti decat cunostintele acumulate din ani si ani de studiu. Pentru ca un nul intelectual sta mai bine social si financiar decat o eminenta cenusie.

Pentru ca asteptam alegerile ca sa primim galeti, mancare, pixuri si alte lucruri gratis, nu ca sa schimbam ceva in tara asta

Pentru ca poti sa muti o trecere de pietoni ca sa scapi de puscarie.

Pentru ca poti sa scapi de puscarie daca ai omorat un om. Pentru ca ai relatii si 'prieteni'.

Pentru ca exista 'baietii destepti'.

Pentru ca nu facem nimic impotriva 'baietilor destepti'. Pentru ca nu e nimic de facut impotriva 'baietilor destepti'. Pentru ca 'baietii destepti' controleaza sistemul. Pentru ca 'baietii destepti' sunt sistemul. Pentru ca nu poti sa schimbi sistemul.

Pentru ca se darama monumente ca sa se creeze malluri si cladiri de birouri.

Pentru ca ne plangem de mila, ca e criza si nu avem bani de nimic, dar mallurile sunt pline in fiecare zi.

Pentru ca iesim in strada si nu stim ce vrem.

Pentru ca oamenii ies la protest adusi de sindicat, nu din proprie vointa. Pentru ca sindicatele sunte conduse de oameni de partid, care fac cum dicteaza partidul.

Pentru ca partidele sunt o gluma proasta. Si rasuflata.

Pentru ca n-avem pe cine sa votam, desi vrem sa votam. Pentru ca oamenii care pot sa schimbe ceva sunt repede dati la o parte sau improscati cu rahat. Pentru ca incultii trebuie sa ii aduca la nivelul lor de jeg pe cei care le sunt superiori.

Pentru ca suntem un popor resemnat. Pentru ca acceptam toate belele si ne bucuram ca nu e mai rau.

Pentru ca avem un trecut glorios, un prezent patetic si un viitor incert.